Wat is een productomschrijving?

Een productomschrijving is de tekst die uitlegt wat een product is en waarmee je lezers overtuigt. In zo’n beschrijving geef je bezoekers dus belangrijke informatie, (technische) details en – belangrijker nog – redenen waarom ze het product zouden moeten kopen. Goed over nadenken dus!

5 tips voor het schrijven van een productomschrijving die wél verkoopt

Je productbeschrijvingen moeten dus niet alleen je producten omschrijven, maar vooral verkopen. Met deze 5 tips schrijf je zelf omschrijvingen die je sales door het dak laten gaan:

1. Maak een buyer persona.

Een buyer-wat? Een buyer persona. Dat is een omschrijving van je ideale klant en die gaat je helpen om de juiste dingen op de juiste manier te zeggen. Dus wie ga je de productomschrijving maken? Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

 • Zijn mijn klanten oud of jong?
 • Waar komen ze vandaan?
 • Wat is hun probleem (dat jouw product op kan lossen)?
 • Wat is belangrijk voor ze?
 • Wat spreekt ze aan?

2. Schets een beeld.

Door een beeld te schetsen, maak je je productomschrijving levendig. En dat verkoopt. Gebruik je beschrijving dus vooral om van je product een beleving of ervaring te maken. Dat doe je door niet over de eigenschappen (de features) te schrijven, maar over wat die eigenschappen klanten op kunnen leveren (de benefits). Hoe specifieker, hoe beter.

Tip: Meer weten over features en benefits? Lees Verbeter je verkooptekst met dit simpele trucje.

3. Gebruik een slim format.

Het format is belangrijk. Structureer je tekst dus. Maak het scanbaar. De meeste mensen lezen namelijk vanaf een scherm en dat gaat net even iets anders dan de roman die leest op vakantie. Lezers moeten in no-time de informatie kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Tips voor een leesvriendelijk format:

 • Maak lijstjes met bullet points (zoals deze)
 • Gebruik titels en subtitels om stukken tekst op te breken
 • Zet lange, oninteressante details achter een tab
 • Vergroot het lettertype voor een betere leesbaarheid
 • Gebruik meer whitespace

4. Gebruik social proof.

Wij mensen zijn sociale dieren. Vaak worden onze keuzes beïnvloed door anderen … en daar kun je mooi gebruik van maken in je productomschrijving. Geef reviews dus lekker de ruimte op je productpagina. Gebruik een quote van een (bij voorkeur tevreden) klant. Laat desnoods een rating zien of vertel hoe vaak een product al gekocht is!

5. Houd het kort.

Je hebt maar weinig tijd om de lezer te overtuigen. Dus je moet meteen ter zake komen. Begin daarom altijd als eerste met de belangrijkste informatie. Verspil geen ruimte aan woorden die je niet nodig hebt. Maak korte zinnen in korte alinea’s. Houd het dus kort. Nog korter. MAND!

Productomschrijving template voor een overtuigende beschrijving.

Veel webshops hebben een verschillend design. Niet iedere productpagina heeft hetzelfde format. Er is dus geen one size fits all. Maar zorg je met onderstaand template ervoor dat alle belangrijke elementen in je productomschrijving zitten:

 1. Begin met een headline die de aandacht trekt
 2. Schrijf een korte paragraaf van 2-3 zinnen waarin je het grootste voordeel benoemt
 3. Som de eigenschappen en hun voordelen op in een lijstje met bullet points
 4. Geef de nodige technische details
 5. Zet social proof in
 6. Sluit af met een call to action (check ook 10 call to action button tips)

Hulp nodig?

Moet je een productomschrijving maken, maar kom je er ook met bovenstaande tips en het template niet uit? Of wil je het schrijven van al die stukjes uitbesteden? Ik help je graag verder. Je weet me te vinden!


Help me, plz

Zeg eens hallo.


  Laatste blogs.

  Beter dan dat boek op je nachtkastje.