Web analytics

Een goede website is belangrijk, maar inzichten in je bezoekersgedrag zijn nog veel belangrijker. Daarmee kun je immers bepalen waar je je website kunt verbeteren om er vervolgens nog meer omzet uit te kunnen halen. Met web analytics zorg je voor die inzichten en data.

Verzamel statistieken

Waar komen bezoekers vandaan? Hoe gedragen ze zich op je website? Welke pagina’s leveren je de meeste omzet op? Welke het minst? En wat zijn nu precies de effecten van je online marketing? Web analytics verzamelen alle data en statistieken van je website, zodat je antwoord krijgt op al die vragen.

Benut je budget maximaal

Wil jij ook inzicht in hoe je online marketing campagnes en je website presteren? Tuurlijk wil je dat! Want meten is weten. En die informatie maakt het bovendien mogelijk om je strategie bij te sturen waar nodig en zo écht het maximale uit je budget te halen.

Meneer Octopus installeert graag de juiste web analytics op je website en zorgt zo voor de gegevens die jouw online prestaties kunnen verbeteren.

  • meet de effectiviteit van je inspanningen
  • leer je bezoekers beter kennen
  • en ontdek waar potentiële klanten afhaken

Met Meneer Octopus in zee gegaan

klant zakelijk succes academie
klant online marketing agency
klant creative team

Wat zijn web analytics precies?

Web analytics zijn in feite niet meer dan bepaalde tools of software die kenmerken en het gedrag je bezoekers bijhoudt, analyseert en rapporteert. Je kunt ermee zien hoe mensen op je website terecht zijn gekomen en wat ze daar allemaal uitspoken. Ontzettend waardevolle informatie die je kunt gebruiken om campagnes vorm te geven of je website te verbeteren met conversie optimalisatie.

Alles is meetbaar

Web analytics kunnen nagenoeg elk onderdeel van je website meetbaar maken. Heb je wat blogs laten schrijven en wil je weten hoe ze gelezen worden? Geen probleem. Wil je inzien of een producttekst ook echt verkoopt? Mogelijk. We kunnen met mail- en calltracking zelfs bijhouden hoe vaak en op welke pagina bezoekers op je mailadres of telefoonnummer klikken.

web analytics data

Doelstellingen inregelen

Je hebt een website laten maken met een reden. Je wilt bijvoorbeeld iets verkopen of zorgen dat potentiële klanten contact opnemen. Die doelstellingen vertalen we in zogeheten Key Performance Indicators (KPI’s). Dat zijn getallen die aangeven in hoeverre die targets gehaald worden. En web analytics zorgen voor die getallen. Onmisbaar dus als je wilt weten hoe effectief je website is.

Web analytics tools

Afhankelijk van die eerder gestelde doelstellingen gaat Meneer Octopus na welke web analytics tools en software daarvoor het best geschikt zijn. In de praktijk komt dat vaak neer op Google Analytics en/of Hotjar:

Google Analytics
Google Analytics is de web analytics tool van Google. Die moet je eigenlijk altijd op je website geïnstalleerd hebben, want je kunt er zowel de eerdergenoemde doelen en conversies mee instellen als bijhouden hoe bezoekers zich door je website heen bewegen (lees: welke pagina’s zij bezoeken en in welke volgorde). 

Hotjar
Hotjar is van een ander kaliber. Hotjar geeft geen getalletjes, maar creëert heatmaps van de muisbewegingen van je bezoekers. Met andere woorden: je kunt heel precies nagaan hoe bezoekers omgaan met bepaalde pagina’s. Die data maakt inzichtelijk welke onderdelen van een pagina precies verbeterd kunnen worden om je doelstellingen te behalen.

web analytics tools en software

De basis voor verbetering

De data die het installeren van web analytics oplevert vormt de basis voor het optimaliseren van je website. Dat gaat doorgaans via A/B testen, waarbij de effectiviteit van twee verschillende versies van één webpagina wordt vergeleken. Op die manier kun je zien of bijvoorbeeld de kleur van een knop of een stukje tekst van een UX-copywriter je website kunnen verbeteren!

Web analytics & SEO

Webstatistieken en SEO gaan hand in hand. Je kunt er immers de effectiviteit van je zoekmachine optimalisatie mee meten, maar aan de andere kant zorgen al die scripts en programmaatjes ervoor dat je website wel wat trager wordt … en daardoor verlies je juist wat bezoekers.

Daarom werkt Meneer Octopus met Google Tag Manager en zo min mogelijk met plugins. Google Tag Manager maakt het namelijk mogelijk om web analytics te installeren met minimale impact op de snelheid van je website.

web analytics installeren meneer octopus

Laat Meneer Octopus nu je web analytics regelen

Aan de slag met online marketing? Dan is het verzamelen van statistieken en data van je website simpelweg onmisbaar. Vul onderstaand formuliertje in of neem op een andere manier contact op, laat zo snel mogelijk je web analytics installeren door Meneer Octopus en leg zo de basis voor een effectieve website.